RSS

Min bloggliste

Valgets kvaler

Ink, line brush, pentool, blyant..
eller kanskje feridge former?
Mulighetene er enorme,
og så mange valg.
Kjenner nå at jeg kan tenke på et uttrykk,
og deretter vite hva slags verktøy som jeg bør bruke.
Det føles bra, men samtidig
jeg skal lage en illustrasjonserie.
Hvordan skal uttrykket være?
Helt jevnt og glatt, eller kanskje mer ru og se mer håndtegnet ut?
Farger eller ikke farger?
Uansett om en tegner på data eller ei,
valgene er mine.
Kanskje det viktigste er at på dataen kan en angre lettere!!!

Verktøy

En rask skisse, men i dag kombinerte jeg mange ulike verktøy. Begynte med ink- pensel og det var en rask og grei måte å tegne på. Veldig likt som med hånd, bare raskere å fjerne deler uten å sette spor på arket. Ønsket å fargelegge, og da blir ikke alt markert da jeg har tegnet de ulike delene. Først tenkte jeg pentool, men så kom jeg på at jeg kan jo bare bruke vanlig pensel til å male over de plassene som ikke fikk farge. Følte at nå kan jeg velge ulike måte å tilnærme meg tegninger med farge på. ..Når jeg ser på bamsen, ser jeg flere plasser der jeg ville bearbeidet streken for å skape en finere helhet. For eksempel der med ørene, og overgangene med armer og bein.

Skisse med ink

Raske bevegelser over brettet. Hånden glir raskt mellom fill og stroke på skjermen. En rund form til ansikt, velge hudnyanse, deretter to rundinger til øyne. Streken ble enda ruere her, prøvde men en annen tykkelse på inken. Men det ble ikke bedre. Tegnet de to ganger til, men det ble slik. Samme for den lille buen til nesen. Ganske ru. Men strekene til genseren ble jevnere. Vet ikke hvorfor. Velger raskt rødfarge fordi jeg vil ha en ren og frisk farge. Lager noen former med samme fyll til sløyfe. Deretter gul, primærfargene. Bare noen få svarte streker til enden på flettene. Synes det fungerer. Arbeider raskt med beina. Bare to smale rektangler, velger samme nyanse som ansiktet. Deretter noen halvrunde former til sko. Kjenner at jeg føler meg fri med streken, og at det blir slik jeg har lyst til. Hendene bare hentyder jeg forsiktig, og så en form jenta skal holde på.
Like rask skapes en ny form, denne gang skal det bli en gutt. Arbeider på samme måte med fill og stroke. Arbeider i et lag, men med ink skjer det automatisk en grei overlapping. Øynene skjer det samme, det blir mer en ru strek selv om jeg bruker den samme ink... vet ikke om det gjør noe. Ville nok hatt den litt jevnere. Velger blå, og holder forenklede former både på genser og hendene. Buksa blir grønn, kunne nok ha tatt rød men dette er en skisse. Det som er fantastisk at fargene trylles på, og dermed blir skissen fargelagt. Ikke sikkert det hadde blitt gjort for hånd. Lenge siden jeg har så god flyt i skissingen, iallefall ikke på dataen.

Ink sketches

Skisse rett på dataen. Hvordan er det egentlig? Pensel blir for jevnt, og det ser ikke ut som en hånd. Begynte med det, men det var ikke den streken jeg ønsket. Så gjennom arkivet mitt med pensler, og oppdaget ink- sketches, og kom på at for lenge siden hadde jeg lastet dem ned og hade likt dem. Valgte meg en krussedullsau, bare raskt, og kopierte det med de ulike ink. Litt forskjellig uttrykk. Men kjente at for meg var dette veldig likt å tegne med tusj.En bedre flyt. Kanskje og at det ikke ble det typiske rene, jevne streken som en bruker. Pennen gled lett over tegnebrettet, og syntes at streken på skjermen viste min egne ujevnheter. Det var deilig.

Alt blir likt

Hvis jeg går over til å bruke oftere ferdige former,
vil illustrasjonene bli likere andres,
mister jeg mitt særpreg?
Er det slik at alle kan gjøre det samme ?
Det er jeg som utfører det,
men blir datamaskinens finesser for førende for resultatet?
Kanskje det blir for strømlinjeformet?
Hvor er motstanden i tegningen?
Hvor er det unike?
Hvordan beholde mitt personlige preg på det,
samtidig som en tar for seg av datamaskinens muligheter?


Jenny i profil



Samme tanke, men likevel ganske forskjellig. Den øverste arbeidet jeg med pentool, og ønsket forenkling. Strevde her med de jevne linjene som jeg føler ofte henger sammen med forenklede former. Arbeidet raskt, men fikk ikke det til. Kjente at jeg savnet blyanten bare til å sveipe de runde formene. Kjente at selv om det var en skisse, var jeg ikke fornøyd med å måtte publisere den. Kom på noe om ferdige former, og det nederste bildet ble laget på 5 minutter. Benyttet meg av ferdige former, mye oval, og dro og tilførte noen ekstra punkter der det trengdes. Det var en kjekk måte å arbeide på og bildet ble mer slik jeg hadde tenkt. Kanskje litt mye lik en tegneseriefigur. Men linjen og formene fungerte sammen...

Jeg har lest en del av Ragnar Aalbu sine bøker, og han arbeider mye med former. Jeg hadde lyst å prøve denne framgangsmåten. Under ser du noen bilder fra Ragnar Aalbu som inpirerte utprøvingen:

Eller som denne illustratøren jeg fant nå, Henriette Nielsen, hentet fra bloggen hennes:


Skisser


Ikke så lett å se. Små frimerker, med konsepten av illustrasjonene. En del kommentarer, og ord som skal med illustrasjonene. Det er flere, men vises veldig dårlig her. Poenget er at til vanlig skisserer jeg ikke så lite eller med nesten ingen detaljer. Kun nok informasjon slik at jeg kan minnes på det jeg så for meg i hodet. Merker at det å jobbe med datamaskinen gjør noe med tegneprosessen min. Jeg vet jeg skal jobbe godt og nøye på datamaskinen. Kjenner likevel at idefasen er viktig, hvordan en skal bygge illustrasjonene opp. Vil ikke si at jeg er mindre nøyaktig, kanskje bruker mindre tid på ideskissene men ikke på det å utvikle ideene. Det som blir spennende nå, er om jeg klarer å omsette ideene ut slik mitt indre bilde er. Har jeg nok kunnskaper og ferdigheter med det datatekniske, og ikke for å nevne med å komponere en illustrasjon? Er på vei inn i en ny fase med det skapende, og kjenner det er skummelt.

Bok om farger

Som oftest er det andre som har tenkt på ting før en. Denne boka fant jeg, og brukt for fargeinnstillingene mine. Selvsagt er det andre muligheter, men boka viste ulike eksempler for fargekombinasjoner. Nesten som et slags oppslagsverk for farger på datamaskin. Kjente at å se i boka gav meg inspirasjon til å skisse ut ideen min til sluttprodukter.

Fargepalett


Blande farger på datamaskin, er det noe da? Ikke noe søl, ikke vasking av malerpensler, ingen fargetuber i hånden. Likevel spiller fargene en like viktig rolle på dataen. I dag har jeg jobbet med å gi ulike verdier i CMYK ( de fire fargene som oftest står i en printer), for å få mest mulig likt resultat mellom skjermen og det som printes. Det er på en måte å bli kjent med fargetuber på datamaskinen, og jeg tror innsikt i fargeinnstillinger kan tilføre en harmoni i tegningene mine. Det er helt utrolig for nyanser, og jeg vet jeg kunne innstilt flere nyanser i hver rekke og. Tenker at jeg vil begynne å tenke på fargekomposisjon for de neste illustrasjonene. Skal nå starte på illustrasjonene som skal bli et sluttresultat..





Fargepalett





Nytt profilbilde juni

Forenkling ja. Jobbet med ferdige former, og dro etterpå og la til punkter. Linjene ble jevnere, og jeg syntes det var en god måte å jobbe på. Målet var forenkling. Hvor mye og hvor lite skulle jeg ha. Ser at ikke alle linjene er like gode. Se for eksempel på halsen og genserkanten der, ble litt hastverkarbeid med pentool. Men samtidig er jo dette skisser, og ikke ferdige illustrasjoner. Kjenner at det er litt vanskelig med det...det kan jo tenkes at andre betrakter det som et ferdig resultat. For meg er det mer en utprøving i uttrykksmåter, former og flater.Jobbet en del med farger. Hadde litt for tandre farger, og for meg måtte jeg ha litt sterkere nyanser og kontraster. Likte måten med øynene, en ganske grei forenkling synes jeg som en kan endre på for å få fram ulike sinnstemninger. Mer bruk av ferdige former er absolutt en god tilnærming.

Uten skisser

Ingen skisser på forhånd,
former, streker trer fram foran skjermen.
Farger, litt justering av nyansen.
Den passet for meg.
Hva betyr det at jeg ikke skisser?
Jeg tenker like mye hva jeg skal gjøre,
hadde egentlig et ganske klart indre bilde klart.
Tenkte ikke så mye på verktøy, det kom underveis.
Begynner jeg å få noen ferdigheter?
Nå tenker jeg ikke bare på sluttresultat,
men prosessen med å lage illustrasjonene.
Føler meg friere,
noen er autmotaisert.
En god følelse,
jeg skisser på dataen,
det ser ikke ut som en håndskisse,
men jeg vet at det er en skisse!!

Blomster

Etter det mislykkede forsøket med profilbilde, var motivasjonen laber. Måtte vekk fra ansikt. Kikket masse på nett, ja blomster. Enkle former, alle slags farger og former. Kjente at det var det rette. Jobbet raskt både med figurer og pentool. Bedre jevnhet med streken, og arbeidet raskt. Litt justeringer underveis med streken, litt ut her, litt inn der. Fargene følte jeg harmoniserte, ikke for skrikende, men samtid stort spekter. Pørvde meg på en stjerneformet blomst, mente følte raskt at formen ble for hard blant de andre blomstene. Det ble den store lilla blomsten med runde former. Organiske former, for organiske objekter. Hva kan det bules til, kanskje en bakgrunn.

Profilbilde 5

Enkle former, enkla flater- likevel ikke enkelt å få det til å se bra ut. Målet for profilbildet var forenkling. En ellipse til ansiktet, og en bra begynnelse. Deretter sirkelformer til øyne. Enda det fungerer. Så ble det håret, og her kom jeg skjevt ut. Brukte pentool, vet ikke om jeg er lit rusten da det er en stund siden jeg tegnet sist eller hva. Linjene ble ikke jevne, og fikke litt dejavu følelse fra tidligere. Rett og slett knottete, prøvde å dra i hendelen, og jevne ut. Men rundt ansiktet er det langt fra gode linjer. Mistet kjapt tålmodigheten. Egentlig burde jeg har begynt på håret på ny. Tenker det når jeg ser på det i skrivende stund. Videre, se på øyebrynene, å tegne mot venstre ble ikke like bra. Er temmelig sikker på at dette følels som en skisse... ja, en skisse, og følte ikke som noe enkelt med enkle former. Tenker at jeg skal prøve en gang til, og da angripe hårproblematikken med ferdige fomer og se om linjene blir jevnere.
Mønsteret i bakgunnen er importert, og ikke laget selv. Kjenner at dette profilbildet ble feil...